Blogger Backgrounds

Thursday, 24 November 2011

ku gembira disampingmu:)

        assalamualaikum...hehehehehhe,title tu sal letak saje je sbb kebetulan tgh nyanyi lagu tu,dr nyanyian Khatijah Ibrahim n so popular song formerly.lamaaaaaaa sgt rasanya sal xdpt nk meng update blog ni,atas kesibukan jadual,kdg2 bz ngn appoinment (ehem ehem) hehhehe dan sebagainya..seperti biasa hidup ada naik turun,ada suka ada duka,ada bahagia adakalanya perlu rs derita,dgn itu kita akan lebih bersyukur kan..

           Dalam tak sedar dah hampir 6 bulan sal bertugas sebagai duta di Allianze University Kepala Batas,semuanya berjalan lancar setakat ini,satu bidang baru yg tak pernah sal jangka akan terlibat selepas bergelar penyanyi..i've learn alot from the environment,from the people n student,termasuk dr rakan sekerja,iaitu rakan2 duta sendiri,kami semua mempunyai skill masing2,cara pemikiran yg berbeza tp bila disatukan dlm sebuah kumpulan,semuanya jd sebati:)
       Personal life pun better alhamdulillah,mcm2 yg jadi sejak bulan puasa lepas,pertemuan yg x disangka,segalanya tanpa disangka dan akhirnya diri ini akur dgn ketentuan Allah,yg menemukan kami,alhamdulillah....siapa,apa,bagaimana,sal belum ready kongsikan lagi,tp cukuplah jika sal katakan sal sgt bahagia dgn kehidupan skrg,dari keluarga,rakan2,semuanya alhamdulillah berlangsung dgn sgt baik..

                                                      still remember this beautiful moment:)
 gambar ni masa sambutan aidilfitri AUCMS..inilah duta2 nya,tp lan kristal xde masa ni,die kat sabah.

ni masa sal attend utk Islamic Fashion Show di Jw Marriot,by the way,welcome to siti nordiana yg bru shj berhijrah memakai tudung,alhamdulillah.


     Tetapi tak semua yg kita rancang akan jd kenyataan,dunia bukan dlm kawalan tgn kita,dalam sal bergembira ada juga sahabat yg derita dgn mcm2 masalah dunia.ada yg kecewa dgn masalah cinta yg tak kesampaian,ada yg kecewa dgn rakan yg hilang,ada juga yg kecewa kerana masalah keluarga,xkurang juga ada yg resah dengan tuntutan dunia,yg sgt menyesak dada kini,semua org nak KAYA,semua org berlumba2 utk jd senang,semua org nak BAHAGIA dgn pasangan masing2,semua nak kahwin dgn org dicintai,tp akhirnya qada' dan qadar itu adalah urusan Allah...manusia merancang,Allah juga merancang,ternyata rancangan Allah yg terbaik.

    Bukan senang kan nak didik hati agar sentiasa redha,syukur, bukan sahaja dgn rahmat Allah malah dgn musibah yg diberi.tapi bila memikirkan ganjaran yg akan kita dapat apabila bersabar dan redha,ia menjadikan kita kuat.bukan juga senang nak sabar,perlakuan manusia ni kadang2 melampaui batas,TAPI bila kita dekat dgn Allah,sentiasa ada jalannya
    
    Rasulullah SAW pernah bersabda bermaksud:"Bertakwalah pd Allah di mana pun kau beradadan ikutilah perbuatan buruk dengan perbuatan baik,nescaya terhapus yg buruk.Bergaullah manusia dengan akhlak yang luhur.
(Riwayat at Tirmizi)

   Minggu lepas sal pergi ke ISLAMIC FASHION XII AMAED di JW MARRIOT HOTEL Kuala Lumpur,alhamdulillah makin ramai yg makin terbuka hati utk memakai hoojab atau hijab atau kita panggil tudung,dah banyak fashion yg muslimah boleh gayakan sekarang,cantik2 dan yg penting menutup aurat.even sal sendiri pun xlepas dr mengikuti fashion busana muslimah sekarang,antara designer kegemaran sal adalah Hajaba,Najjah,dan banyak lagi,hopefully i'll coming out with my own collection soon,insyaallah...
gambar ni plak masa kami semua bercuti di atas Starcruise Libra sbb celebrate birthday manager kami pn sheila,semoga berbahagia bersama keluarga,panjang umur dan murah rezeki.
 

   Walaupun lately sal selalu perlu ke hospital sbb sakit athma yg slalu menyerang,mungkin disebabkan cuaca atau persekitaran yg tak bersih,maklumlah banyak insan yg rajin nak bakar nyamuk walaupun nyamuk pun dh xlarat nak keluar akibat asap yg berkepul2,so kita ni pun terpaksa sedut udara yg tak sihat tu dan sakit.seiously i dont like cigarrate,smoke and smokers..masa dorg smoke jela,sbb saya terpaksa sedut juga asap tu walaupun saya tak nak,kadang2 saya terfikir kalau kita pukul org dgn sengaja n org tu cedera,masuk hospital,mesti org yg pukul td di salahkan bukan,dosa pun dapat.Kalau org yg smoke plak,apa pendapat anda?die sengaja nyalakan rokok,sengaja hisap rokok,walaupun ada org di sekeliling,n org sekeliling sakit sbb asap rokok yg merbahaya tu,mcm mana kita nak kategorikan mereka ni?

                                          kalau nk smoke jauhkan diri dr saya yer..heheheh

   Pesanan saya mungkin tak dipandang pun,tp sekadar menjalankan tanggungjawab,JANGANLAH MEROKOK!!!sebab merokok membahayakan diri sendiri dan sgt tak adil membahayakan nyawa org lain sebab kepentingan diri sendiri,n perbuatan tu juga membazir...dari membazir beli rokok baik sedekah kat anak2 yatim ke,masjid ke,dapat juga pahala dunia akhirat kan...:) 

  Cukup setakat ini sahaja kot,banyak kerja rumah kene buat,esok sal akan bertolak ke Kepala Batas menjalankan tanggungjawab sebagai duta di AUCMS.wish me luck guys..
Asssalamualaikum wbt..
    

Tuesday, 8 November 2011

hari tidak selamanya cerah,dan tidak selamanya mendung

           Bismillahirrahmanirrahim...ada saat dalam hidup rasa bahagia sangat,ada saat dalam hidup rasa sgt sempit,seperti ada beban di dalam dada..selalunya terjadinya perkara ini bila datangnya situasi yg dinamakan musibah.Sakit,sedih,pedih,duka,semuanya bersarang dalam hati,minda dan melemahkan seluruh sendi anggota jasad yg sementara ini.kadang kadang bila musibah itu tiba,kita rasa seperti dugaan kepada kita lah yg paling berat,org lain takkan faham,takkan mengerti,apatah lagi menolong..seperti kata pepatah "TEMAN KETAWA SENANG DIDAPAT,TEMAN MENANGIS SUKAR DICARI"..tetapi ada satu teman yg bile gembira kita lupa die,bile menangis barulah kite cari cari..ALLAH SWT..yg mencipta,yg sentiasa wujud,yang tidak pernah tidur,yg sentiasa menunggu doa dr kita utk dimakbulkan,adakah kita manfaatkan sepenuhnya?


   Wahai jasad,wahai aqal,wahai hati,wahai roh,kamu adalah milik Allah,maka kenapa perlukan yg lain selain dr Allah?jangan bersedih,jangan mengeluh,jangan meratap di atas dugaan yg ditimpakan,sesungguhnya Allah sedang menguji cintamu,Allah menguji betapa ikhlasnya shahadahmu,Allah menguji berapa kental imanmu,Allah menguji betapa dalamnya cintamu,adakh cinta kepada dunia melebihi aqidah,melebihi agamamu?Subhanallah!ujian itu bukan hanya datang dalam rupa kemiskinan,jahil,kematian,atau bencana alam semata mata.Kekayaan,ilmu,anak anak,pangkat,harta,suami,isteri,juga adalah ujian dari Allah...ujian pasti tiba,jangan lah bersedih wahai hati,berdoalah pada yg maha Esa.

Selalu kite dgr ungkapan,'korg boleh cakap,tp korg xrasa ape aku rasa,",bukankah Allah menegetahui segala2nya..tiada satu perkara pun lepas dr pemerhatiannya walaupun sehelai daun yg gugur juga dibawah pemerhatiannya,maka mengapa perlu bersedih?
Bersama kita ada penawar segala sakit,kedukaan,dan penderitaan,iaitu mukjizat Allah kpd Nabi Muhammad saw,AL QUran..senaskhah tetapi merangkumi seluruh keperluan hidup didunia dan akhirat,bertepatan dgn firman Allah SWT,
Maksudnya:"Dan kami turunkan dari Al Quran suatu yang menjadi penawar dan rahmat bagi orang orang yg beriman.
Percaya tak,kita sering kali rasa dugaan kitalah paling kuat,seolah2 org lain tidak ditimpa dugaan..ada yg bersedih kerana tidak bertemu jodoh,tetapi lupakah mereka ada juga yg bersedih wpun sudah berkahwin,ada yg sedih apabila tidak dikurniakan zuriat,tetapi ade juga yg derita akibat mendapat anak yg derhaka..ada yg sedih kerana miskin,tetapi ade yg bersedih apabila kaya tetapi menanggung sakit yg tiada penawar.Dapat dilihat disini setiap manusia ade bahagian masing masing,kita berbalikla pd yg hakiki..
Setiap makhluk memerlukan Allah dlm hidup ini,hanya Allah shj yg layak dicari,tanpaNya setiap makhluk tidak akan mendapat apa yg dihajati.mengharapkan pertolongan atau perlindungan selain dari pd Allah adalah perbuatan yg bahaya dan dibenci Allah.

Dalam surah Hud ayat 88 juga menerangkan ttg pertolongan Allah yg bermaksud
"Dan tidak ada anugerah bagiku melainkan dengan pertolongan Allah.Hanya kpd Allah aku bertawakkal dan hanya kepadaNyalah aku kembali".

Kebiasaannya apabila seseorg redha dgn perkara yg berlaku ke atas mereka,ia memberi manfaat dlm hidupnya.Tetapi apabila sebaliknya,contohnya apabila seseorg yg pd mulanya redha dgn apa yg berlaku tetapi apabila ditimpakan perkara itu mereka patah semangat dan menyesal,jelaslah ini lahir bukan dr hati yg ikhlas.

Dan percayalah,dugaan,sakit,derita yg ditimpakan pd kita bnyk nikmatnya,jika dgn musibah itu dosaku diampunkan,aku rela ya Allah,jika dgn bersabar aku mendapat ganjaran disiMu,aku rela,aku redha,dan jika dgn dugaan itu dpt meningkatkan kecintaanku pdMu,aku ikhlas..
Allah menegaskan dlm surah Al Baqarah ayat 286
"Sesungguhnya Allah tidak membebani diri kecuali sebatas kemampuannya"$

Wahai hati,senyumlah apabila ditimpa musibah,sesungguhnya Dunia adalah tempat menguji iman manusia,ada destinasi yg indah menanti utk mereka yg sabar..berbaik sangka pd Allah,setiap apa yg terjadi atas diri kita adalah yg terbaik utk kita.

Seperti dalam surah at taubah ayat 51 yg bermaksud

"Katakanlah,"sekali kali tidak akan menimpa kami melainkan apa yg telah ditetapkan oleh Allah bg kami.Dialah pelindung kami dan hanyalah kepada Allah org2 beriman harus bertawakkal."

Maka janganlah bersedih wahai hati..ketahuilah bahawa kesusahan itu hanyalah seperti awan di musim panas yg sebentar lagi akan berlalu.jangan takut dengan gemuruh petir dan sambaran kilat,kerana boleh jadi awan itu membawa hujan yg menyejukkan.Wallahua'alam..

Nabi Ismail sebagai Korban

Wednesday, 6 July 2011

musibah atau rahmat???

  assalamualaikum..dah lama gak tak dpt update blog ni sbb kesibukan jadual...minggu lepas jer rasanya almost everyday sal travel so mmg tak de masa,nak servis kereta pun kene curi masa rehat,sedih la juga sbb tak dapat rest puas2 tapi lebih baik kerja dr xbuat ape2 kan,rezeki..alhamdulilah...sebelum nak mula cerita ttg aktiviti terbaru teman,hehe,sal ucapkan Selamat menyambut bulan Syaaban,begitu pantas masa berlalu,setiap detik tak terasa,setiap minit tak terkejar,stiap jam xpernah cukup rasanya tp itulah hakikat dunia akhir zaman,makin hari makin jauh kita tinggalkan dunia dan semakin hampir dgn alam yg abadi..

  2hb yang lepas sal dijemput utk membuat persembahan di KG PUOM Negeri Sembilan sempena majlis Pelancaran Kampung tanpa Wayar yg dirasmikan oleh YB Dato' Seri Utama Dr Rais Yatim,agak itu,mengagumkan bila sal tgk kawasan kampung yg boleh dikatakan jauh di pedalaman mendapat kemudahan WIFI percuma,dan yg paling menakjubkan bila kat sana talian telefon mmg xde langsung tapi coverage utk WIFI full....apa lagi sal snyum jela sbb dpt o9 walaupun org tak dpt call sal,hehe..selain tu penduduk juga menerima sumbangan komputer riba dari YB Dato, serta sumbangan ikhlas dr beberapa penaja..sal ucapkan tahniah dan gunakanlah kemudahan yg ada sebaik mungkin,jangan salah guna plak yerr..Tapi bukan sal sorg jer yang dijemput utk memeriahkan majlis,seorang lagi artis yg dijemput ialah abg SALEEM IKLIM yg mmg legend la bg sal...buka2 mulut nyanyi lagu yg pertama,dah memukau seluruh hadirin,bukan tetamu je ,dgn sal2 sekali ternganga!!!hehe..abg saleem mmg best la,org nye pun humble,abg saleem datang ditemani isteri tercinta,tgk org2 lamo ni romantik best jer,walaupun dah lama berumahtangga romantik macam org bercinta lagi..sal doakan rumah tangga mereka kekal hingga akhir hayat,amin...





Selesai persembahan di Negeri Sembilan sal terus balik kl n bersiap utk persembahan di temerloh plak pd malamnya,tak kurang manisnya pengalaman di temerloh,for the first time sal dpt makan IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK khas dr Temerloh Pahang...mmg TERBAIKKKKKKKKKK!!!!!sal ngan adik lelaki sal first time dpt makan ikan patin yg sangat2 sedap,tak hanyir langsung,mmg MANTOP!!!thanks to ayah angkat sal Roslan Madun yg sal pggil n abah n isterinya yg sal pggil umi yg bersusah payah masak utk kami n pastikan sal selesa sepanjang berada di Temerloh..Habis persembahan sal terus gerak balik ke kl,tak bermalam pun di Temerloh sbb esok nya ada urusan lain di KL,adik sal yg laki ni nama je terror silat tapi penakut gak,huhu..die pesan kat sal bawa kereta pastikan sampai lebuhraya KARAK lebih pada pukul 12am...jgn pada 12am sbb takut ada plak yang 'menumpang' nanti...huhu..Bile ingat balik seram la juga,tapi alhamdulillah sumenye selamat..

  Esoknya lepas selesai urusan sal nak balik rumah aunty kat sg buloh,kelur je dr tol sg buloh tu tibe2 kereta breakdown!!!!!aduhai....nasib baik dah lunch masa tu ,kalau x kebuluran la dalam kereta...sal pun trus call aunty n uncle sal minta tlg kitorg kat situ,lori tarik kereta sampai lpas sejam juga tersadai kat situ,nasib baik free sbb insurance cover,kalau x hangin juga sbb kene tggu lama,hehehe...nasib la ade bengkel yg buka sbb masa kereta breakdown ni ari ahad,logiknya mmg tak de bengkel buka ari ahad,yg sal bengangnya kereta baru dua ari servis,camna plak bleh breakdown?rupe2nya timing belt dah haus,nasib baik tak putus ,kalau tak lagi truk rosaknya,valve pun sume bengkok,n ade la bende2 lain yg perlu diganti,natijahnya al-melayang lah duit di bengkel kereta,nasib la cash mmg tgh ada dalam tgn..

   Cuma yg sal sedar dalam musibah ini,Allah itu tak kejam dan sangat mengasihani,menyayangi kita..Yelah,boleh je kereta sal nak rosak kat highway masa nak pg pahang,ataupun masa sal otw pergi show or rosak tgh2 malam,tapi kereta sal rosak lepas sume urusan sal selesai,dan dipermudahkan lagi dgn dekat pula dgn kawasan rumah,siap dah lunch lagi,rosak lpas zohor,ari cerah,senang nak minta bantuan sape2,semuanya dipermudahkan,alhamdulillah...tiada nikmat lagi yg manusia boleh dustakan,kecuali kita yg stiasa berdusta utk mendapatkan sesuatu yg bukan milik kita..sedangkan Allah dah susun yg terbaik buat kita..cukup setaat ni sahaja utk entry kali ni sal rasa,kata kata utk malam ni... 

THINK POSITIVE,BE POSITIVE and STAY POSITIVE..

Allah always with us n we are never alone in this world...:)
aku hanya insan biasa,wallahu'alam....

Saturday, 2 July 2011

saya sama macam org lain..

     beberapa hari ni sal happy sgt2,walaupun cam penat sgt dgn jadual yg padat tapi masih ade ruang utk diri sendiri..zpersembahan teater Mahsuri pun dah tamat,alhamdulillah semuanya berjalan lancar,selesai je teater sal mmg xsabar2 nak balik kl sbb????hehehhe,nak jumpa seseorang...siapa??opss n komen boleh tak?yang pasti skrg banyak perkara yg membahagiakan sal..walaupun ade banyak juga rintangan dan ade juga yg dengki wpun sy ni bukanlah hebat pun utk dicemburui,sy pun tak tau ape yg org nak jeles ngn sy ni,nak kata lawa,biase jer,nak kata kaya,blum lg..hehe..tp alhamdulillah,sgala yg Allah beri pada sy lebih dr mencukupi..

   sedang saya menulis entry kali ni,tiba2 saya sedih bila teringat beberapa insiden yg pernah menimpa hidup saya,tiada sesal,dan tiada keluhan,cuma tulah..otak kita bukan cm memory card boleh padam2 bila nak kan?bila xnak igt pun knangan itu dtg,mujurlah kewarasan aqal melebihi keinginan hati,hidup sal pun sama macam org lain,ada naik turun,ada masa sedih,ada masa kita marah smp rasa nak meletup,rs nak menjerit,kadang2 kalau boleh kita rasa nak maki org yg buat jahat kat kite kan?tapi hidup ini sentiasa ada pilihan,mmg senang nak marah,tp btapa gembira syaitan bila kita marah,kerana disitulah kunci utk menyesatkan kita dan dekat dgn nya..sedang enak menikmati bahagia,saya dpt berita bahawa ada org yg diupah utk mencederakan saya dan kawan2 terdekat saya..saya hny berserah pd Allah,jika benar diri ini diri ini ditakdirkan mati di tgn pembunuh,saya redha tetapi setiap hari saya berdoa agar nyawa ini diambil dlm keadaan husnul khatimah...iaitu pengakhiran yg baik..

    Ramai manusia kini nak ambil tanggungjawab tuhan nampaknya,ataupun mereka takut dgn bayang2 sendiri?wallahua'alam..ok,tak mau cite sedih2 dah..skg sal nak cite pasal apa yg sal suke n apa sal tak suke..

10 perkara yg sal suke
1.Cinta
2.Makan
3.Lagu Hindustan
4.Membaca
5.org yang positif
6.menyanyi
7.bersembang
8.senyum
9.budak2
10.muzik

10 perkara yg sal tak suke
1.penipu
2.busuk
3.jerawat
4.org yg suke cakap besar
5.jerung,petai dan yg sewaktu dgnnya
6.gigitan nyamuk
7.gelap
8.rumah hantu
9.roller coaster(gayat)
10.kene paksa

ada yang tanya sal,lelaki camne sal suke,ciri2 idaman la kononnya..huhu..payah juga nak jawab sbb sal pun bkn sempurna nak demand macam2 kan,tp utk menjawab juga soalan peminat sal list down la ckit ciri2 normal yg sal suke ttg lelaki...:)

1.agamanya-solat sempurna
2.boleh jadi imam
3.romantik
4.tak panas baran
5.hormat ibu bapa
6.suka budak2
7.fizikal atau rupa sal tak kisah asal sal suke tgk cukupla kan?

soalan MAUT satu lagi yg sering ditanya baru2 ni...sejak putus ngan 'A' salima dh ade bf baru ke?
jawapannya: No komen..huhuhu..

ok la cukup ttg peribadi,ttg kerjaya sal sbg penyanyi plak,lately quite bz,alhamdulillah..esok pun sal akn buat persembahan di dua negeri,negeri sembilan dan pahang..minta2 semuanya berjalan lancar,n sal pun baru je lepas cek key utk single sal yg terbaru "terlalu cinta" yg akan sal record tak lama lagi insyaallah,album lagu raya pun dalam proses pembikinan..selain tu sal tgh memerah otak mengumpul idea utk menjayakan program tadarus sepanjang bulan ramadhan ni di AUCMS..dalam kesibukan ni perkara paling sal risau ialah kesihatan sal,so kene amik bnyk vitamin memandangkan kdg2 susah nak mkn buah2an sbb terkejar2..apa2 pun sal bersyukur sgt2 dgn sgala nikmat yg Allah bg pd sal,dgn sokongan org2 tersayang,kawan2 dan peminat2 semua sal makin bersemangat nak bekerja..love u all muahhhhh....

kat bawah ni beberapa gambar semasa pementasan teater MAHSURI di AUDITORIUM P.RAMLEE Pulu Pinang...


ade juga gambar utk program CANTIK DAN SIHAT BERSAMA ROSMA DAN SALIMA...

Saturday, 25 June 2011

Pelangi....

   Assalamualaikum wbt,dah lama sgt rasanya sal xupdate blog ni,kerja agak membataskan beberapa minggu ini,alhamdulillah rezeki dr Allah..ada banyak perkara yg berlaku dlm beberapa minggu ini dlm kehidupan sal,berita gembira,sedih,terkejut sume cukup..penuh dgn warna warni ibarat pelangi yg menjadikan hari hari sal semakin indah..

   Alhamdulillah dgn rasminya sal dan lima rakan artis yg lain dah selamat dilantik sbg duta Allianze University College of medical Sciences pada majlis bersama media di Hotel Sri Malaysia Kepala Batas pada 15jun yg lalu.Segala yg dirancang berjalan dgn lancarnya,credit to management WEM yg bnyk membantu memastikan majlis berjalan dgn jayanya..walaupun beberapa minit sebelum majlis bermula kami dikejutkan dgn kehadiran beberapa org dr syarikat lama yg dtg berenam dan membawa camcoder bersama,kami tetap tenang,sbb bg kami selagi xtahu apa motif kedatangannya kami akan bersikap baik pd sesiapa sahaja,alhamdulillah tiada sebarang kekecohan atau perkara yg tidak diingini berlaku spanjang majlis..Walaupun sebenarnya kehadiran mereka menimbulkan syak wasangka dr pihak media yg sempat merakam aksi mereka spanjang berlangsungnya majlis.





   Habis je majlis perlantikan sebagai duta sal trus ke kl utk majlis perkahwinan sepupu sal plak pd 17 dan 18jun 2011..my cousin diana selamat menjadi isteri kekasihnya mahadir mohammad,bahagia sgt tgk akhirnya bila cinta mereka dpt diakhiri dgn ikatan pernikahan dan memulakan fasa baru dlm kehidupan berumah tangga,tp standard la kan bile dh ramai sepupu yg dah kawin ni,sal mmg xkn selamat dr ditanyakan soalan ttg bile nak kawin??hurmmmm,mcm mana nak jawab yer,ckuplah sekadar sal serahkan sgala2 ttg jodoh pd yg maha esa..ade yg cuba singgah di hati ini skali lg tp i dont want to comment anything about that at this moment,biarlah menjadi rahsia hatiku,hehehe..yg penting kini hari2 sal penuh dgn snyuman dan restu ibu bapa dlm sgala yg sal lakukan stiap hari.




    Selesai je majlis perkahwinan diana,sal pergi ke penang smula utk rehearsel pementasan teater Mahsuri anjuran AUCMS,pementasan di Auditorium P Ramlee P.Pinang..semalam baru abis persembahan utk malam pertama ,ada dua malam lagi..Syukur tak terhingga ke hadrat yg Maha Esa krn menganugerahkan sal kesihatan utk trus meneruskan hidup dan melakukan ibadah..maafla yer entry kali ni sgt simple n kurang puitis atau kata2 hikmat seperti slalu,im a little bit exhausted because of my tight schedule..cuma apa yg sal nak kongsi sikit utk penghujung entry ini ialah..
                                          Belakang tabir Teater Mahsuri




Cinta dtg tak perlu diundang,xtahu pula dr mana ia datang,
bila cinta bukanlah kerana dia sempurna,bukan juga kerana dia istimewa,
tetapi kerana sudah tertulis azalinya,maka apabila bertemu,bertaut dua hati menjadi satu..
indah rasa itu membangkitkan syukur pd yg maha esa,
mana mungkin dua insan asing bisa menjalin hati menjadi satu tnpa disedari,
rupanya semuanya adalah pemberian ihsan dr ilahi,
ingin ku pelihara cinta ini agar tak dicemari nafsu yg mampu menghakis cinta suci..
ku perlukan pertolonganMu ya Rabbi..
agar dapat aku mencontohi cinta Siti Fatimah kpd Saidina Ali,
cinta yg dipendam tnpa dibutir dgn kata2,
tetapi akhirnya bersatu jua krn kepercayaan yg tertinggi kepda Maha Esa..
Percaya pd Allah ttg jodohmu..wallahua'lam

sekian...aku hanya insan biasa..

Monday, 13 June 2011

bahagia...:) alhamdulillah

hari hari indah sdg menyeberangi dlm dasar hidupku..Alahmdulillah ya Allah..sinar yg dtg takkan muncul tnpa izinmu..xtaula boleh dikongsi atau tidak tp ckuplah sal bgtau yg sal sgt bahagia,dgn kehidupanku yg baru,kerja baru,suasana baru dan org baru hehe..

Benar,langit xselama nya cerah dan xselamanya mendung..hargailah dugaan bila ianya dtg kerana hasilnya sabar itu akan dpt dilihat apabila nikmat Allah menyusul kemudian atas ganjaran dr kesabaran..syukur syukur syukur..

pertemuan,jodoh,rezeki,ajal dan maut semuanya dtg dr Allah,ikutlah laluan yg btul agar tidak tersasar dan menemui kebahagiaan yg sebenar iaitu ketenangan yg tiada taranya..Cinta..akan dtg dan pergi,yg memegang cinta itu adalah iman dan paksi yg dihadapkan pd keredhaan Allah..jika ingin cintamu berjaya,jagalah imanmu dan jagalah Allah,Allah akan menjaga kita..tiada nikmat lebih dr itu..kini kehidupan sal sdg melalui saat pencapaian impian2 yg pernah diidamkan dahulu..rumah baru kami di chepor adalah impian mak dan abah,impian ku utk menjadi kakak yg penyayang pd adik2,anak yg membahagiakan ibu bapa dan jika da rezeki ku nt menjadi isteri yg menyenangkan hati suaminya..amin..









Cuma ada satu harapanku ini yg sangat hati ini ingin lunaskan dn harap Allah memanjangkan umurku utk impian ini..sal nak pg umrah dgn satu keluarga sal,tiada tmpt yg layak selagi blum menjejak ke tanah suci..tidak ku tahu bagaimana lg harus ku zahirkan rasa syukur atas segala kenikmatan hidup atas ihsan Allah SWT...cinta yg mencurah2 dlm hati ini tiada yg lain utk mu Ya Tuhanku,dan kpd Nabi serta Rasul seluruh alam..semakin hari ku mendekatkan cintaku pdMu seperti seorg kekasih yg merindui pacarnya tetapi cinta yg satu ini membuatkan ku sgt bahagia krn takkan pernah aku ditinggal atau diabaikan..Subhanallah..

Syukran Allah....

Saturday, 11 June 2011

alhamdulillah persembahan teater selesai..

                Assalamualaikum wbt,hampir 6 tahun sejak sy terlibat dalam teater,xsedar betapa pantas masa berlalu,alhamdulillah persembahan teater lakonan saya,Kuniey,Lan Zailan,Yana Af dan ramai lagi artis lain berjalan dgn lancarnya walaupun banyak rintangan berlaku,dgn jadual kerja saya yg padat,terpaksa berulang alik dari KL ke penang semata2 ingin memberi komitmen terbaik demi menjayakan persembahan.Teater yang bertajuk Pulang-Raya terakhir,skrip dan arahan oleh Amizai mempunyai garapan cerita yg ringkas dan mudah difahami,penuh dgn emosi dan sensitiviti masyarakat melayu,antaranya ttersangat malu dgn apa yg orang kata dr apa yg sebenarnya berlaku.selain itu,jalan ceritanya mungkin agak mudah dibaca bg mereka yg sudah terbiasa dgn filem atau drama melayu.Tetapi apabila dihiasi dgn lakonan mantap beberapa penggiat teater yg berpengalaman,pelakon tempatan yg tidak asing lagi,plotnya nampak lebih menarik.

Alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah,Allah telah mengurniakan saya kesihatan dan kekuatan sepanjang tempoh teater dan insyaallah rasanya saya sudah melakukan yg terbaik atas bakat sy yg sgt kecil dlm bidang teater.Kini,saya lebih selektif berbanding 6tahun lepas,jika ada yg masih ingat saya pernah dikaitkan dgn kontroversi memakai rambut palsu utk menjayakan watak sbg Permaisuri Tanjung Karang dalam pementasan teater "Rangkas Putera" pada tahun 2006.ya,mmg salah saya ketika itu bersesuain pula dgn umur 18tahun,masih mentah dan masih tidak pandai menolak sebarang arahan dr pengarah terutamanya,yelah,kita ni dh biasa ikut cakap cikgu dr sekolah kan,jd terbawa2 bila masuk dlm industri sedangkan dlm industri hiburan memerlukan kita utk sentiasa menegakkan prinsip agar tidak tersasar,tp alhamdulillah dgn kesalahan itu juga saya makin terbuka mata dgn apa yg sy boleh buat dan tak boleh buat sbg seorang artis bertudung,tujuan sy berlakon selain dr mencari rezeki adalah utk mencari peluang dimana saya dpt belajar selok belok pembikinan teater baiik dr segi pengurusan,promosi,dan penerbitannya agar suatu hari nt kalau diizinkan Allah dapat saya terbitkan teater saya sendiri tp berkonsep dakwah zaman moden insyaallah..

      Alhamdulillah juga kini karier saya sbg penyanyi tidak lagi diuruskan sy sdiri malah sy telah diambil bersama rakan2 lain seperti Rosma Af,Khai Af,Lan Kristal,Aliff Af6 dan pelakon Zuraini Kassim ke sebuah syarikat bg menguruskan karier kami iaitu World Event Management (WEM).Insyaallah,akan datang produk2 baru dari kami semua tak lama lagi.THANKS TO WEM!!!dan sebenar2 terima kasih tidak lain melainkan pada ALLAH SWT yg memberi rezeki dan limpah kurnianya di atas setiap makhluk di atas muka bumi.inilah dinamakan qada' dan qadar Allah,jika ada yg bertanya kepada saya kenapa meninggalkan company lama,ini sahaja jawapan yg akan saya beri kerana tentang rezeki semuanya di tgn Allah,ada hikmah atas segalanya yg berlaku atas muka bumi ini,samada kita mahu terima atau tidak sahaja.Bagi pihak saya,saya sentiasa mendoakan agar mereka sentiasa di bawah lindungan Allah swt,nasihat saya kepada diri dan masyarakat pula,jangan mudah menghukum manusia atas kesalahan yg dibuat,barangkali mereka atau diri kita sendiri tidak cukup ilmu atas sesuatu perkara yg menyebabkan kita tersasar dalam membuat keputusan dan akhirnya melakukan kesalahan,tetapi apabila telah sedar kita telah melakukan kesilapan,samada pada manusia atau pd Allah,jgnlah terus menerus melakukannya dgn menganggap semua sudah terlambat,pintu ampunan Allah itu sgt luas,segeralah bertaubat.dan,sabarlah menghadapi dugaan,kerana dugaan itulah pengukur keimanan dan kecintaan kita serta keikhlasan kita kepada yg maha esa..Jika rasa tidak kuat,bayangkanlah di zaman Nabi nabi terdahulu yg menjadi pesuruh Allah juga diduga dgn pelbagai cabaran yg hebat,tetapi mereka sabar dan ikhlas,akhirnya menemui bahagia,kerana Allah SWT itu amat besar PengasihNYa dan kecintaanNya..

Ingin saya petik sedikit kisah nabi Yusof A.S yg banyak melalui dugaan dalam hidupnya,dari kecil lagi baginda dicemburui saudara saudaranya kerana baginda paling disayangi oleh ayah mereka,nabi Yaakub.akibat cemburu yg meluap2 maka mereka merancang utk mencampakkan Nabi Yusof ke dalam perigi dan rancangan mereka terlaksana,Nabi Yusof kemudiannya dijumpai oleh seorang pedagang apabila beliau ingin mengambil air di daam perigi tersebut,apabila melihatkan susuk tubuh dan rupa paras Nabi Yusof yg menawan maka dijualnya Nabi Yusof dgn harga yg tggi.Nabi Yusof dibeli oleh Ketua Polis Fathifar iaitu suami kepada Zulaikha..ingat anda kepada Zulaikha?seorg yg sgt mengagumi Yusof dan mencintai Yusof akibat ketampanannya sehingga tidak dapat menolak hasrat syahwatnya terhadap Yusof,lalu diluahkan isi hatinya pada Yusof dan sudah tentu ditolak Nabi Yusof kerana Zulaikha adalh isteri kepada ayah angkatnya.

     zulaikha tetap memaksa dan mengejarnya sehingga belakang baju Nabi Yusof hingga terkoyak.Aksi itu disaksikan oleh Futhifar dgn penuh sangsi,lantas trus Zulaikha memfitna bahawa Nabi Yusof la yg menggodanya dan ingin memuaskan nafsu terhadap isterinya.Yusof tidak dapat melakukan apa apa selain menceritakan perkara yg sebenarnya,bahawa Zulaikha lah yg berkehendakkan dirinya.dan berkata seorang perempuan dari keluarga itu seperti yg terdapat dalam surah Yusof ayat 27-29 yg bermaksud.

"Jika baju Yusof koyak dari depan,maka benarlah tuduhan perempuan itudan menjadilah Yusof org yg berdusta.Dan jika bajunya koyak dr belakang,maka dustalah perempuan itu,dan yusof adalh dr org2 yg benar."

Setelah dilihat,mmg baju Yusof koyak dr belakang,maka diminta dirahsiakan perkara itu dan mnyuruh Zulaikha meminta maaf di atas kesalahannya.Zulaikha memperlihatkan Yusof kepada perempuan2 yg menghinanya kerana meninginkan Yusof,tetapi mereka juga tergamam sehingga tidak sedar mengerat jari sendiri akibat terpesona dgn ketampanan Yusof.Ketika inilah Yusof berdoa pada Allah SWT agar dipenjarakan,kerana ia lebih mulia dr terjerumus ke lembah maksiat dan perbuatan mungkar.

Sahabat sahabat sekalian,beginilah sifat Nabi nabi pada zaman dahulu,yg Allah cipta dr golongan manusia biasa seperti kita agar dapat kita contohi keikhlasan mereka utk mempertahankan kesucian agama.berbalik kepada topik di atasa td,semua manusia tidak terlepas dr dugaan Allah SWT ,hendaklah kita sentiasa bersabar dan janganlah berharap selain dr Allah SWT.yg baik itu dr Allah,yg buruk itu dr saya,kerana kau hanyalah insan biasa,wallahua'lam

Monday, 30 May 2011

JANGAN CARI MUSUH!!!

for the first time saya rasa menulis dlm keadaan agak marah..ttapi alhmdulillah bukanlah ditahap tiada kawalan..cuma saya terkilan dgn sikap seseorg yg bukanlah sy kenal pun,tapi terus menerus mencari masalah dgn saya..sy anggap ini ujian dr Allah jd sy xboleh melatah hanya ingin berkongsi sdikit supaya insan itu dpt kurangkn sifatnya yang sentiasa mencari salah org lain.

Tapi sebelum itu sy nak cerita ckit apa yg hamba Allah ni kecoh sgt dgn saya.sebelum ini sy pernah menulis dlm entry saya yg bertajuk 'antara aku dan dia cerita lama' bahawa sy bersyukur krana ade hikmahnya apabila sy sbg wanita bertudung diberi ujian oleh Allah supaya berpisah dlm percintaan dan sy menganggap ia baik kerana dpt mengelakkan dr maksiat insyaallah..statement ni seolah2 buat seseorg ni panas punggung plak.boleh plak memanipulasi kan seolah2 saya ni mengaku bnyk buat maksiat..nauzubillah...apa lah nak jd dgn manusia zaman skrg,kalau bab putar belit,bab nak melaga2kan org ckup pndai..

Apa yg saya nak cakap pd individu tersebut,sudah sudah lah..setiap org dalam hidup akan melakukan kesalahan,kekhilafan,disebabkan kejahilan kita dlm mencari ilmu tapi wajib kita menuntut ilmu bila kita tau yg kita ni jahil..dugaan yg anda tempuhi dalam hidup itulah amaran dr Allah supaya sedar lingkungan hidupmu terbatas oleh syariat dan bukan bertindak mengikut hati atau nafsu.hati akan mati jika tak dijaga,bagaimana nak elak dr mendapat hati yang mati?belajar lah utk ikhlas,berprasangka baik dan memaafkan  manusia lain.berkatalah yg baik2 atau lebih baik diam jika tiada perkara berfaedah yg hendak diungkapkan.
seperti dalam hadith yg berikut ada menyatakan ttg bahaya lidah yg menuturkan perkataan yg sia2 apatah lg yg bisa mengguris hati org lain

Dari Muadz bin Jabal radhiyallahu anhu, dia berkata, Wahai Rasulullah, beritahukan saya tentang perbuatan yang dapat memasukkan saya ke dalam surga dan menjauhkan saya dari neraka. Beliau shallallahu alaihi wa sallam bersabda, Engkau telah bertanya tentang sesuatu yang besar, namun itu ringan bagi mereka yang dimudahkan Allah Taala, (Amal itu adalah): beribadah kepada Allah dan tidak menyekutukannya dengan sesuatu apa pun, menegakkan shalat, menunaikan zakat, puasa ramadan dan pergi haji. Kemudian beliau berkata, Maukah aku beritahu pintu-pintu kebaikan? Puasa adalah tameng, sedekah akan mematikan (menghapus) kesalahan sebagaimana air mematikan api, dan shalatnya seseorang di tengah malam. Kemudian beliau membaca ayat (yang artinya). Lambung mereka jauh dari tempat tidurnya, mereka beribadah kepada Rabbnya dengan penuh rasa takut dan penuh harap, dan mereka menyedekahkan sebagian rezeki yang Kami berikan. Tiada satu pun jiwa yang mengetahui nikmat penyejuk hati yang disembunyikan sebagai balasan atas amal yang telah mereka lakukan. (QS. As-Sajdah: 16-17). Kemudian beliau bersabda, Maukah aku beritahu pokok dari segala perkara, tiangnya dan puncaknya? Aku menjawab, Tentu, wahai Nabi Allah. Beliau bersabda, Pokok perkara adalah Islam, tiangnya adalah shalat, dan puncaknya adalah jihad. Kemudian beliau bertanya, Maukah aku beritahu sesuatu (yang jika kalian laksanakan) maka kalian dapat memiliki semua itu? Saya berkata, Tentu, wahai Rasulullah. Maka Rasulullah memegang lisannya lalu bersabda, Jagalah ini. Saya berkata, Wahai Nabi Allah, apakah kita akan dihukum juga atas apa yang kita bicarakan? Beliau bersabda, Bagaimana kamu ini! Bukankah seseorang tersungkur ke dalam neraka disebabkan buah ucapan lisan-lisan mereka? (Riwayat at-Turmudzi, dan dia berkata, Haditsnya hasan shahih.)

Peliharalah lidah kita hati kita dr sgala yg mungkar.pd yg berkenaan,yg sentiasa mencari kesalahan pd diri ini sjak bertahun2 yg lalu,cukuplah sgala musibah yg Allah dh timpakan pd kamu atas perbuatan kamu yg lalu,anggaplah itu sbg hidayah utk kembali ke pangkal jalan..teruskanlah hidup dgn tenang,carilah ketenangn yg sebenar dgn mendekatkan diri pd Allah,bkn dgn menurut bisikan syaitan yg sentiasa dan xpernah berputus asa menghancurkan iman kita..

Jangan kacau sy sbb saya tak kacau kamu,tp kalau kamu buat juga hny Allah yg mampu membalasnya,maafkan sy seandainya setiap perkara yg sy lakukan mengganggu ketenangan kamu walaupun kita belum pernah berjumpa tp tggi benar dendam mu,bukan hny pd saya,tetapi ramai perempuan lain telah kamu lakukan bermacam2 angkara..bertaubatlah sebelum hukum Allah menjemput kita..hidup di dunia hanya sementara,tiada yg kekal melainkan tiga perkara.amal soleh,doa anak yg soleh,dan sedekah jariah.

Selagi blum ckup amal kita,kenapa perlu dibazirkan masa dgn mencipta sengketa?cerminlah diri kamu sebelum menuding ke arah org lain wahai kawan..Allah tidak memandang rupa atau harta,tetapi pd hati.jika hatimu kotor begini manusia pun susah nak nak syg..bacalah Al Quran,fahamkan maksudnya n jgn tggal solat lpas tu bru lah kamu boleh kata ape 2 pun yg kamu nak..cukup smp disini setakat ini..wallahualam
aku hanya insan biasa...

hijau warna daun selasih
tiada terlihat di mlm kelam
biar kulit tak putih
asal jgn hatimu hitam

Tuesday, 24 May 2011

sure ke ikhlas?jom kite cek blik hati kita

assalamualaikum wbt...seperti biasa memberi salam sbg pembuka bicara dan jika ada yg belum tahu memberi salam itu adalah sunat dan menjawab salam adalah wajib:)
     hari ni sal just nak santai2 menulis dlm suasana berkongsi dari hati ke hati..hari ini topik sal tentang ikhlas...menjadi ikhlas atau mendidik hati supaya menjadi ikhlas bukan mudah kan?ditambah pula dgn ujian Allah yg kdg2 menuntut kita menolong org yg mungkin kita tidak suka atau org yg pernah menganiaya kita,jd mest terdetik di hati kecil kita kadang2,'eleh,die ni pernah buat jahat dgn aku,buat ape nak tolong die?'

   tetapi tidakkah kita rasa kita sama seperti mereka jika berbuat begitu?benar,sangatlah sakit hati ini jika diperlakukan dgn kejam,apatah lagi jika dihina,dikeji,difitnah,atau dianiaya sesama makhluk tetapi jika kita berbalik kepada zaman Rasulullah SAW,apa je yg Rasulullah tak kena dalam hidup baginda?sampai satu tahap baginda pernah dibaling batu hingga berdarah kepalanya,pernah di hempap dgn perut unta ketika solat,pernah dibaling najis dihadapan rumahnya..ttapi adakah Rasulullah SAW membalasnya?atau adakah Rasulullah SAW berdendam?TIDAK

seperti sebuah hadis yg bermaksud

Dari Abu Dzar Jundub bin Junadah dan Abu Abdirrahman Muadz bin Jabal radhiyallahu anhuma, bahwa Rasulullah shallallahu alaihi wa sallam bersabda, Bertakwalah kepada Allah di mana pun kalian berada, iringi perbuatan jelek dengan perbuatan baik, niscaya perbuatan baik akan menghapus dosa perbuatan jelek, dan bergaullah dengan manusia dengan akhlak yang terpuji. (HR. At-Turmudzi, dan beliau menyatakan, Hadits hasan.)

tapi isunya MACAM MANA NAK IKHLAS DALAM AMALAN?

pokok pangkalnya hati yg dikurniakan oleh Allah ini haruslah bersih..jangan mudah menuding jari pd yg salah,jgn juga mudah kalah dgn harta dunia yg sementara,yakinlah bahawa semua yg ada dimuka bumi ini hanya milik Allah smata2,wpun harta,keluarga,suami anak2 sahabat bahkan jasad kita sendiri bukanlah hak kita,hanyalah hak Allah..maka apakah yg lebih baik selain menjaga hak Allah dan menjadi mulia disisinya dr trus mengikut hawa nafsu?

Rasulullah SAW pernah bersabda yg bermaksud
"Yang dinamakan kekayaan itu bukanlah banyaknya harta benda tetapi kekayaan yg sebenarnya ialah kekayaan hati"
(riwayat abu ya'la)

Mungkin ada yg akan cakap,eleh salima cakap senanglah tp xpnah rasa apa yg kami rasa,tp ingatlah kenapa Rasulullah itu dipilih dikalangan manusia biasa seperti kita?mengapa?pernah kita tny pd diri sendiri?supaya kita ummatnya dpt menjadikan akhlak Rasulullah SAW sbg contoh,sbg role model,sbg ikutan dlm setiap permasalahan,tetapi adakah kita melaksanakannya,kalau yg sudah alhamdulillah,tp bg yg blum
mungkin cara cara yg akan sy tulis nt insyaallah membantu,kalau xbanyak sedikit,tujuan sy hnylah berkongsi ilmu sy yg xseberapa yg sy dapati dr kelas agama yg sy hadiri dan juga dr rujukan2 sy insyaallah..

APA ITU IKHLAS??
ikhlas bermaksud suci dan murni serta tidak bercampur dgn yg lain.Maksudnya,mengerjakan ibadah dan kebajikan hanya kerana Allah SWT serta mengharapkan keredaan Allah dan bukan utk mendapat pujian atau kemasyuran serta gelaran.

Tokoh sufi ,Abu Lais al Samarkhandi berpendapat,apa jua yang kita lakukan kerana Allah adalah diterima dan mendapat pahala tetapi jika amalan dikerjakan bkn krn Allah bahkan hanya utk mendapat pujian semuanya ditolak dan tidak mendapat sebarang pahala...

Bile bercakap ttg ikhlas,ramai yg akan menganggap ikhlas dalam sedekah sahaja..tetapi ikhlas itu luas,selain ikhlas dlm memberi,kita juga perlu ikhlas dlm menerima setiap apa shj yg berlaku dlm hidup kita.

contoh:  
1.ikhlas utk memaafkan
 -kadangkala dalam hidup ini Allah akan uji kita pelbagai ragam manusia yg sgt menyakitkan hati kite.tetapi tenangkanlah hati kita dgn memaafkan si polan dgn ikhlas dan berdoa semoga Allah memberi hidayah dan membuka pintu taubat buatnya,kita sbg seorang muslim juga digalakkan utk bertaubat setiap hari,perbaharuilah syahadah kita sbb kita kadang2 xsedar perlakuan kita mungkin tersasar.

2.ikhlas dalam stiap pertolongan atau sedekah.
-bukan bersedekah utk mendapat pujian org sekeliling malah Islam menggalakkan kita tidak menghebah hebahkan sedekah yg dihulurkan agar tidak timbul perasaan riak yg juga boleh merosakkan hati dan boleh menjadikan kita kufur akn nikmat Allah.dan jgn pula bersedekah utk mendapat balasan segera dr Allah.
saya bg contoh dialog ini..'aku baca kalau sedekah boleh kaya,sbb bile kite derma 1 Allah balas sepuluh,nak sedekah rm1 la arini,nanti dpt rm10'.
Saya nak tny amalan kt atas ni ikhlas x?agak2 dpt pahala x?wallahua'lam tetapi nyata dan terang amalan seperti ini bukan ikhlas krn Allah taala hny smata2 utk dpt balasan dunia,jd perbetulkan niat anda dlm bersedekah.
dan perlu juga diingat,sedekah bukan shj dlm bentuk harta,tetapi juga dlm bentuk zikir,amar makruf nahi munkar dan lain2..(entry lain nt sy akan ceritakan ttg sedekah)

3.ikhlas diatas setiap pemberian dan kurnia serta sgala ujian dr Allah swt..

-mungkin utk ikhlas dlm kategori ini yg pling susah misalnya apabila ditimpa kemiskinan,kegagalan,kematian insan tercinta,kecacatan tubuh badan,terima menantu yg xkaya,terima anak yg cacat,terima suami kawin lain,terima org lain lebih kaya,anak org lain lebih pandai,terima org lain menang tetapi kita kalah,terima musibah yg bertimpa2 dan sbg nya..

kategori di atas juga sgt memrlukan keikhlasan.saya nak tny pd kaum hawa,ye sy mmg masih bujang tetapi ini syariat yg melibatkan akidah bukan ttg hati dan perasaan shj..siapa yg cuba utk ikhlas apabila suaminya berkahwin lain?ya,ramai yg sedih ramai yg akan kecewa bila cintanya di madukan,ttapi kat sini lah Allah uji cinta kita,adakah cinta pd suami yg lebih atau pd Allah???ada yg smp sggup jd derhaka hny kerana suami nak kawin lain,sdgkn tggungjawab sebagai seorg isteri adalah taat pd suaminya,Allah sentiasa akan menguji kita dlm kehidupan ini,kite sbg seorg muslim mestilah ikhlas dlm menerima sgala ujian Allah,xde perempuan yg ingin dimadukan tetapi janganlah kerana hati yg sekeping ni sakit akidah kita terjejas,nauzubillah..jangan kerana seorg suami kita jd murtad krn tidak menyokong poligami,tidak setuju tidak redha,nauzubillah..INGAT!!!!!apa shj yg kita ada bukan hak kita tetapi hak Allah.beranikah kita mengaku beriman selagi kita belum diuji?

So mcm mane yer?Saya pernah mendengar ceramah dr Profesor Muhaya di rancangan mata ke hati,bg mereka yg takut dimadukan boleh la berdoa pd Allah,minta Ya Allah,aku redha bahawa lelaki boleh berkahwin 4 tetapi jangan lah terkena pd suamiku' tapi jgn lah cakap sy tak setuju dgn poligami,takut terpesong akidah..ingat,berapa ramai yg tergelincir ke neraka akibat lidahnya yg tak dikawal tutur nya..Tetapi jika terjadi juga,berdoalah pd Allah semoga kite menjadi isteri yg solehah,muslimah yg berpegang teguh pd iman ,menjadikan kita kuat,percaya bahawa disebalik setiap ujian yg Allah beri,dan kita sabar menghadapinya Allah akn beri ganjaran,hny jika kita ikhlas..tp jika kita marah,derhaka,mengata sana sini mengadu domba sana sini,apa yg kita dapat??sedangkan pilihan itu Allah sudah bg..lebih baik sakit di dunia berbahagia di akhirat dr senang di dunia krn keegoan dan merana di akhirat dgn sesalan yg tiada hujungnya..

Tetapi bagi kaum Adam pulak,jgn kerana agama membenarkan anda sewenang wenangnya nak berkahwin,kalau ilmu kurang di dada,selagi solat tak cukup,xpayah la..menjadi suami ini tanggungkawab nya berat,dosa isteri sume ditanggung suami,jika anda mempu berlaku adil,mampu memberikan didikan agama yg cukup,nafkah zahir batin yang cukup,mampu mendamaikan isteri2 anda,silakan.Tetapi kalau isteri pun bergaduh sesama sendiri,xsolat,tak tutup aurat,tak dengar cakap suami,campur dgn isteri kuat mengumpat lagi,dosanya anda tumpang sekaki juga yer...buat isteri pulak kalau dimadukan di dunia ni mungkin agak sakit tp jika kita sabar dan beriman pd Allah insyaallah ganjaran menunggu di syurga amin..buat si suami pulak,kat dunia seronok tp kalau xcukup ilmu kurang nya iman,kebahagiaan terhenti di dunia sahajalah..jadi sama2 kita muhasabah diri,pertingkatkan iman kita setiap hari,pastikan cinta pd Allah melebihi segalanya supaya kita ikhlas dalam amalan kita dan ikhlas dalam menerima qada dan qadar dariNya

maafkan saya andainya tersalah kata dan bicara,yg baik itu dr Allah yg buruk itu dr saya,aku hanya insan biasa...wallahua'lam.

ruj:hadis 40 nawawi(telaga biru)-ustaz zahazan mohamed dan ustaz muhammad zakaria
     ubat hati(telaga biru)-ustazah siti nur bahyah mahamood dan ustazah ida ezyani othman.

Wednesday, 11 May 2011

Open Your Eyes Lyrics


Open Your Eyes
Look around yourselves
Can't you see this wonder
Spreaded infront of you
The clouds floating by
The skies are clear and blue
Planets in the orbits
The moon and the sun
Such perfect harmony

Let's start question in ourselves
Isn't this proof enough for us
Or are we so blind
To push it all aside..
No..

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can't keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

Look inside yourselves
Such a perfect order
Hiding in yourselves
Running in your veins
What about anger love and pain
And all the things you're feeling
Can you touch them with your hand?
So are they really there?

Lets start question in ourselves
Isn't this proof enough for us?
Or are we so blind
To push it all aside..?
No..

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can't keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

When a baby's born
So helpless and weak
And you're watching him growing..
So why deny
Whats in front of your eyes
The biggest miracle of life..

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look quiet we'll see the signs
We can't keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

Open your eyes and hearts and minds
If you just look bright to see the signs
We can't keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

Allah..
You created everything
We belong to You
Ya Robb we raise our hands
Forever we thank You..
الحمد الله
Alhamdulillah..

Tuesday, 10 May 2011

Jauhnya aku....

             Bismillahirrahmanirrahim...Assalamualaikum buat akhi dan ukhti yg membaca entri ini..di tgh malam yg hening ini ingin sal meluahkan dan berkongsi ttg iman...Yer,iman manusia ini seperti lautan..kadang kadang pasang,kadang surut..kadang2 tenang,kadang2 bergelora.mengapa ye agaknya begitu?kerana kita manusia ada nafsu,dan tak kurang juga dengan bisikan syaitan yang tidak pernah berputus asa menyesatkan kita dan melemahkan iman manusia dengan menampakkan dosa dosa,maksiat,dan kejahatan sebagai suatu kenikmatan yang rugi untuk dielak..Astaghfirullahalazim...tetapi ada suatu nikmat yg xmungkin dicapai dengan melakukan dosa..iaitu nikmat ketenangan kerana jelas dalam sebuah riwayat Imam Ahmad daripada Abdullah bin al Ala bin Zayd

Abu Tha'labah Al Khasyani meminta kepada Rasulullah SAW supaya diterangkan apakah yang halal dan yang haram atasnya?Rasulullah menyatakan."Kebaikan yang halal itu ialah sesuatu yang tetap oleh diri dan tenang oleh jiwa dalam menghadapinya.dosa itu ialah sesuatu yang tiada tetap oleh diri dan tiada tenang oleh hati."

      Subhanallah..dalam kepayahan kita menjaga iman masih ada petanda dari Allah utk kita membezakan apa yg benar dan salah,iaitu hati yg tenang dan gelisah.adakah hati kita akan berasa serba salah dan takut ketika berada dalam masjid?TIDAK.adakah kita akan merasa takut bila membaca Al Quran?TIDAK.adakah kita takut atau gelisah apabila menimba ilmu Allah?TIDAK.....Tetapi,adakah kita akan tenang apabila meninggalkan solat?TIDAK.adakah kita akan tenang apabila ingin melakukan maksiat?TIDAK,adakah hati kita tenang selepas kita berbohong?TIDAK.adakah kita tenang apabila kita menderhaka kepada kedua ibu bapa?TIDAK...Subahanllah,Allah telah memberi nikmat yg sgt hebat bagi kita memelihara keimanan kita,utk menjadi benteng agar kita tidak terjerumus ke lembah durjana yg membawa kita dekat kepada api neraka.

   Jika syaitan durjana mempunyai sifat yg sgt cekal utk memesongkan akidah kita,apa kata sifat itu kita ambil utk memantapkan akidah kita agar tidak terpengaruh dgn godaannya..saya berpesa pada diri saya sendiri sebenarnya,yg adakalanya sangat lemah utk mengelak ajakan dunia yg indah dimata,yg sukar dielak jika tiada jiwa kental..seperti lirik dalam bait2 lagu dari kumpulan Raihan...'iman tak dapat diwarisi dari seorang ayah yang bertaqwa'.Keturunan yg baik belum dapat memastikan lagi generasi nya turut beriman,ibu bapa hanya mampu memberikan ilmu yang agama dunia dan akhirat,didikan yg sempurna,dan contoh yg baik,selebihnya anak itu sendiri yg akan memilih samada utk menjadi insan yg soleh atau sebaliknya..

    Kita manusia bukan maksum...takkan pernah kita dapat lari dr melakukan dosa,adakalanya kita akan tersasar jua tanpa kita pinta atau sedari,maka bersegeralah bertaubat pd Allah,dan peliharalah iman kita setiap hari,iman ni macam cinta juga,perlu dipupuk,dibelai,sentiasa diperbaharui.Tapi macam mana kita nak tahu ikman kita bertambah atau berkurang di sisi Allah?saya sempat mendengar ulasan ttg soalan ini di program tanyalah ustaz yg disiarkan di tv9.antara tanda tanda iman kita berkurang adalah

1.MALAS UTK MELAKUKAN KETAATAN PADA ALLAH.
  contohnya,malas nak solat berjemaah bila ade peluang,xnak berzikir banyak2,kurang amalan sunat.

2.BERCAKAP PERKARA YG  TIADA FAEDAH
  contohnya bila kita berjumpa kawan atau sesiapa,dalam perbicaraan kita tiada satu pun yg mendatangkan 
  faedah,asyik bergurau senda,bergosip dan sebagainya

3.MALAS MEMBACA AL QURAN.

        Jadi sahabat,marilah kita bersama2 check up iman kita,bukan badan je kene check malah iman itu lebih penting lagi.Teringat saya pada kisah Bilal bin Rabah,yg sangat menyentuh hati saya,yg membuat diri ini terasa begitu kerdil lagi hina,jauhnya tahap dugaan yg saya terima berbanding di zaman beliau,Bilal Bin Rabah disiksa sehingga pada suatu ketika beliau diseksa dgn sebuah batu yang besar diletak atas perutnya sbg ugutan utk tidak taat kepada Allah,tetapi Bilal bin Rabah tetap mengakui hanya Allah Tuhanku..Subhanallah... dan apabila hampir saat saat beliau ingin menghembuskan nafas terakhir,Bilal bin Rabah tersenyum dan mengucapkan yg beliau gembira kerana bakal berjumpa dgn Rasulnya Nabi Muhammad SAW...Subhanallah,tetapi dimanakah letaknya iman kita?Adakah masih ada yg tersenyum utk meninggalkan dunia,meninggalkan harta,meninggalkan isteri,anak2,dan semua nikmat di dunia dgn lapang dada?Wallahua'alam..ampunan Allah itu luas,sama samalah kita bertaubat serta mengejar akhirat sama seperti kita mngejar dunia,janganlah terlalu mengejar dunia hingga kita miskin di akhirat yg abadi..

  Agama itu nasihat yg terbaik,Al Quran adalah penawar..maka gunakanlah ia sbg penyelamat kita di dunia dan akhirat..

"Sesungguhnya telah ada pada diri Rasulullah itu suri teladan yang baik bagimu iaitu bagi orang yg mengharap rahmat Allah dan kedatangan hari kiamat dan dia banyak menyebut nama Allah"

Dikesempatan ini sal ingin memohon maaf pada semua jika sal ada tersalah kata atau bahasa..insyaallah jika panjang umur,kita berkongsi lagi cerita dan pengalaman hidup dan permasalahan serta konflik yg insyaallah dapat dirungkai dgn sumber Al Quran dan hadith.yang baik itu dr Allah,yg buruk itu adalah dr saya sendiri,sesungguhnya aku hanya insan biasa..wallahua'lam..

Monday, 25 April 2011

saat rindu menyapa..

            Assalamualaikum..dah lama rasanya tak meluahkan apa yg terisi di hati ini..dan sejak sekian lama juga kubiarkan diri ini tidak membuat apa apa keputusan dalam memilih si dia yg terbaik...tapi akhir akhir ini,sal rasa macam kekosongan itu hampir terisi tapi,betulkah pilihan ku?takpelah..biarkan ia terhenti di situ,ku serahkan jodohku pd Allah utk menetapkan bila dan siapa..

        cakap tentang rindu,bukan rindu pada kekasih k...Sal rindu pada zaman kanak2 yg indah,penuh dengan gelak tawa,tiada masalah,sentiasa ade ibu bapa yg menjaga kita dlm setiap gerak geri,suci dari dosa,bersih dari segala yg menakutkan seperti yg kita lalui bila kita dewasa..Tapi masa xkan pernah boleh diputar semula walau sekuat mana kerinduan kita terhadap memori itu...kecik2 dulu cita2 sal nak jd peguam la,nak jd doktor gigi la,sudahnya jadi penyanyi..Tapi masih menyimpan impian utk bekerja secara profesional satu hari nanti insyaallah lepas tamat pengajian sal..

       Ku bukanlah insan yg sgt kental imannya,pernah juga membuat silap dlm hidup yg penuh pancaroba,tp jgn jadikan alasan kesilapan lalu utk terus melakukan kesilapan dalam hidup..Selalu lah rindukan utk berjumpa Allah dlm muka yg bercahaya,dalam rupa yg disayangiNya,dalam kerinduan Rasul kita Nabi Muhamad saw kepada umatnya,takkan semudah itu kita ingin mengabaikan dgn asyik beralasan dalam hidup..dan tidak semudah itu juga utk mencapainya tetapi tiada yg mustahil insyaallah...
Bukan hak kita utk melihat pengakhiran hidup seseorg dgn tingkah laku nya kini sbb kita juga tak tahu apa pengakhiran hidup kita,jangan mudah memberi hukuman pd org lain kerana mungkin suatu hari insan itulah yg akan menjadi insan yg lebih taqarrub dgn Allah drpd diri kita sendiri..

              Tidak salah benci perbuatan yg mungkar,malah wajib utk kita berbuat demikian tetapi jgnlah kita plak beria2 menjadi seperti Tuhan tanpa kita sedari ,sedangkan pintu taubat Allah itu sgt besar utk hambanya,andaikan jika pendosa itu telah benar2 bertaubat dan diterima taubatnya oleh Allah tp kita yg kononnya tak tinggal sembahyang ni terus2an menghina si hamba Allah itu,takut2 habis pahala amalan kita ni berpindah pada mereka dek kerana kita tak menjaga lidah yg tak bertulang ni.

seperti penjelasan yg telah ada pada hadis riwayat Al Bukhari dan Muslim yg bermaksud:

"sesiapa yg beriman kepada Allah dan hari akhirat,hendaklah dia berkata baik atau diam"

atau dalam pada hadis lain yg disebutkan:

"sesiapa yg memberi jaminan kepadaku utk menjaga apa yg ada diantara kedua-dua bibirnya dan apa yg ada di antara kedua2 pahanya,maka aku jamin dia masuk syurga"

   Sudah terang lagi bersuluh tetapi cakna,ramai yg suke manjadi hakim walaupun tak belajar undang undang,tanpa masuk mahkamah..dgn percambahan teknologi yg sepatutnya digunakan dgn sebaik2 nya,tetapi ramai yg salah gunakan ideologi ini dgn mengikut apa yg org barat lakukan,sdgkan kita sbg seorg muslim,sudah sempurna segala etika dan adab antara manusia dgn manusia yg lain..HABLUMMINALLAH HABLUMMINANNAS...ramai yg tahu maknanya tetapi bila nak paktik susah,kenapa?tidak lain tidak bukan bisikan syaitan yg kita izinkan menjengah dlm hati sanubari kita.

   Hamba bukan manusia sempurna hanya bersifat ihsan pada insan yg sering ditindas tidak kisah la dr segi fizikal atau mentalnya..jika kita benci sgt dgn perbuatan seseorg,cukuplah sekadar kita mengambil iktibar dr perbuatan itu agar tidak kita lakukan..bukan dgn menuding jari org itu jahat,org tu rosak,dan sebagainya..bukan ape,stiap perbuatan kita,butir bicara,wang yg kita dapat dan bagaimana dibelanjakan sumenya akan ditanya di akhirat kelak,takut2 amalan kita tak dpt tmpung dosa yg kita anggap remeh,tetapi kerana dosa yg satu itu terhumban dlm neraka yg amat dasyat dan perit seksaannya..saya berpesan pada diri sendiri,semoga Allah melindungi saya dan rakan2 dr terjebak dalam perangkap syaitan jahannam..amin..
Wallahua'lam

Tuesday, 19 April 2011

Kesihatan itu nikmat bila kita merasa sakit...

       Subhanallah....itu saja yg mampu diungkap oleh insan biasa seperti saya yg serba kekurangan dalam menilai dan mengamati nikmat Allah.Kita insan yg bernama manusia selalu inginkan sesuatu yg tidak kita miliki sdgkn kita tak sedar apa yg kita ada sangat besar nilainya.kita ingin kaya kerana kita tak cukup kaya,kita ingin cantik kerana rasa diri kurang cantik,kita ingin menjadi perhatian,kita ingin mendapat pujian,kadangkala kemenangan,kesenangan,atau nikmat yg diperolehi oleh insan lain kite perlekeh lekeh,misalnya kata kata sinis berbunyi 'alah,dia tu kaya sbb bapak die'..atau 'eleh,bukan cantik sangat pun die tu,make up jer'..begitu banyak kata kata ini dlm masyarakat melayu kita khasnya,kenapa budaya ini sgt tersemat dan susah dikikis,sdgkan majoriti atau boleh dikatakan 100% dr kaum melayu ini adalah beragama Islam?Islam mengajar kita bersyukur,mengajar kita menerima qada' dan qadar,mengajar kita ikhlas dan sabar..termasuk dalam menerima nikmat atau ujian Allah..saya bukan lah insan cerdik pandai yg petah mengatur hukum atau fatwa,hny menyuarakan apa yg saya sering saksikan atau mgkin sy sendiri pernah lakukan dlm hidup ini.

          Saat gelak ketawa kita mungkin lupa ada yg sedang bersedih,saat kita mampu makan sepinggan nasi dgn berlauk serta lengkap dgn hidangan sayur,kita cerewet inginkan lauk yg lebih sedap,sdgkan ade yg makan nasi berlauk garam..saat seorg isteri asyik mengeluh suaminya xmenepati permintaannya sdgkan ada yg tak bertemu jodoh..dimana letaknya syukur kita?benarkah kita bersyukur atau sekadar di bibir?

        Sangat menyentap hatiku apabila tiba tiba ,tiada tanda,tiada sebab logik,hanya kuasa Allah,hny dtg dr Allah,sbg amaran mungkin,atau sbg nikmat,wallahua'lam...
sakit datang menjelma..sakit yg tiada nama,tiada ubat doktor,tiada yg dpt mnyembuhkan kecuaali kuasa Allah taala..seperti mencabar kredibiliti sains dan teknologi krn segala pemeriksaan spatutnya sudah dijalankan tp menemui jalan buntu..namakan saja scan,xray,endoskopi..smuanya dijalankan oleh insan2 pakar tetapi seperti kata2 yg slalu kita dgr,kita hny ikhtiar hny Allah yg berkuasa menyembuhkan..


                Hidup rasa seperti sudah tak beerti,sesaat rasa seperti setahun dek kerana sakit yg melampau,makin mengecewakan apabila tiada jalan penyelesaian dari doktor doktor..bukan krn mreka tidak hebat,tetapi tiada kuasa atau kepakaran yg dpt melawan kehendak yg maha esa..saat itu hny satu yg terngiang dlm fikiran,ujian dan sakit itu adalah kifarah,jika dgn sakit itu dpt menghapuskan dosa di dlm diri ini,aku bersyukur dan redha cuma hny ku pinta agar diberi kekuatan dan kesabaran utk menahan segala keperitan yg teramat sgt itu..lebih perit apabila menyusahkan mak dan abah dlm keadaan sepatutnya anak ini yg berbakti membalas jasa mereka...ketika inilah hati jd lebih terseksa,dan syaitan berbisik yg bukan2..
tidak pernah ingin meminta minta mati tetapi akal dan hati seperti setuju bahawa ketiadaan lebih baik dr terus wujud yg tiada faedahnya..tetapi pandangan itu adalah salah,dugaan ini bukan utk diriku sahaja,juga pada ibu bapa..dari segi ape Allah lebih mengetahui..

     Masa itulah baru terbayang nikmatnya makanan,nikmatnya ketawa,nikmatnya sihat...mungkin jika tidak ditimpa sakit,kesyukuran dlm menikmati sihat itu tidak seperti yg sepatutnya..besarnya nikmat Allah berikan setiap hari tanpa henti..tetapi kita sering dihimpit keinginan melampau dlm hidup yg kadang2 melampaui batasan dan melebihi dr apa yg jasad kita perlukan..kita sibuk memenuhi nafsu sdgkan rohani kita perlukan makanan juga iaitu ilmu..ilmu tak semestinya masuk universiti,ilmu hidup,ilmu dunia akhirat itu yg perlu agar apa sahaja yg menimpa kita,dugaan atau sebagainya dpt diatasi dgn rasional..sudah pasti rujukannya berpandukan Al Quran dan sunnah..insyaallah berjaya dunia akhirat.

    Mungkin sudah cukup utk malam ini utk halwa mata kita,sekali lg saya bukan cendekiawan,hny khalifah kecil seperti anda juga..saya bercakap dr pengalaman,menulis dr hati utk berkongsi apa yg terjadi di ruangan kecil hidup ini..hargailah kesihatan anda,ingatlah yg menyembuhkan hny Allah taala,,bukan duit,bukan ubat,bukan ustaz,bukan doktor,bukan bomoh atau sesiapa..tetapi kita mestilah ikhtiar dgn cara yg diredhai Allah,insyaallah dan alhamdulillah kini diri ini semakin sihat berkat usaha keluarga,berubat,doa keluarga dan rakan2,maka dgn kuasa Allah jua diri ini disembuhkan,syukran Allah...
Demi Allah..aku hanya insan biasa...


Tuesday, 29 March 2011

kerunsingan melanda...

kerunsingan melanda:(

Ya Allah...beberapa arini aku gelisah,adakah krn aku xckup taat pdmu:(...
ari dimulakan dgn aktiviti menyiapkan profile utk projek baru insyaallah..semalam teman khai n rosma main golf kat kelab darul ehsan..seronok juga pemandangan kat sana,pastu dinner kat duyong restraunt...sal mkn fish n chip,ikan die gemuk masyaallah..alhamdulillah rezeki Allah..


                                                   puan shila,khai dan rosma..amboi happy nye eh..

                                                   shila first time main golf:)

tentang cinta??hihi confius,ku serahkn sgalanya pd takdir Allah..tak sanggup nak berdepan dgn dugaan percintaan,bkn dugaan bergaduh dan sbg nya tapi takut kalau2 nafsu melebihi iman,takut bisikan syaitan melebihi kewarasan aqal fikiran..nauzubillah..

kini aku mengerti godaan nafsu tidak mengira alim atau tidak,pantang kita leka pasti akn terjerumus jika tak ckup ilmu dan iman di dada..khamis ni sal ade kelas dgn ustaz anuar,nak tanya ustaz la pasal gmbr yg kite post kt fb..ade yg tegur sal cakap wpun tutup aurat gmbr muke sal tu boleh timbulkan fitnah pd lelaki yg tgk..sal agak musykil sbb ape yg sal blajar semua anggota bdn perempuan adalah aurat kecuali muka dan tapak tgn..tp kenapa sal ditegur mcm ni?emm kene belajar lg ni,tak nak assume ape2..tp terima kasih pd yg tegur atleast ade isu utk sal belajar lg ttg aurat muslimah..

minggu lpas pergi pertandingan akademi al quran lima final..pemenang nya dr sabah..ramai plak puji sjak pakai jubah ni,alhmdulillah penampilan baru ni diterima...

                                              kak yati ,PA sharifah khasif



beberapa hari ini banyak aku belajar ttg hidup..ttg bersangka baik dan cara berdakwah dlm islam..

yang paling penting selain dr iman adalah utk mengawal nafsu...krn nafsu menyerang tidak kira sbanyak mana ilmu,tp kalau kita hidup dgn ilmu dan iman serta takutkan Allah insyaallah..semoga Allah jauhkan aku dr sgala kerumitan,amin

Thursday, 24 March 2011

Alhamdulillah semua telah selesai....

kenangan yg takkan dilupakan

                                                           puan rosma,antara rakan sejawat                                                       

                                                                      KHAI GROUP


                                                                         sweet memories


                                                 produk baru company,semoga berjaya semua                               


                                     majikan ku yg disayangi...terima kasih dato datin,jasamu dikenang  
                                                  hingga akhir hayat ku..semoga berjaya semuanya..


                          Hari ini semuanya telah selesai alhamdulillah...genap setahun sudah berlalu..sudah tiba masanya utk berlalu pergi..Bukan meninggalkan hanya ingin menambah ilmu dan pengalaman yg lebih luas..Terima Kasih sal ucapkan buat semua rakan2 di ........... kerana banyak membantu supaya sal menjadi manusia yg lebih baik,banyak ilmu yg dicurahkan disini,banyak pengalaman,suka duka,pahit maung..jasa dan budimu tidak akan dilupakan hingga hayat dikandung badan..ku hanya insan yg tiada pengalaman,kini aku pergi dlm ilmu,insyaallah...setinggi terima kasih ku ucapkan buat semua warga kerja yg sentiasa memberi sokongan pd sal..Maafkan andainya sepanjang perkhidamatan sal ada kekurangan di sana sini..ku doakan semua selamat berjaya..kita akn bekerjasama lagi walaupun bukan secara rasmi insyaallah....syukran jazilan

Tuesday, 22 March 2011






UTK TEMPAHAN BOLEH TINGGALKAN KOMEN ANDA DISINI......:) TERDAPAT HARGA ISTIMEWA UTK SESIAPA YANG MENDAFTAR MENJADI AHLI..BAYARAN AHLI SEBANYAK RM50 SAHAJA...BERIKUT IALAH HARGA ASAL PRODUK....

1.revitalizing moisturizer-rm45.90
2.refereshing VCO shower gel-rm24.90
3.relaxing VCO shower gel-rm24.90
4.VCO hand n body lotion-rm39.90
5.VCO hair care- rm19.90